1909 Ermeni Olaylarını Anlatan 22 Nisan 1909 Tarihli The Rock İsland Argus Gazetesi

1919 Ermeni Olaylarını Anadolu genelinde anlatan gazete Antakya’daki olaylara da değinmektedir.

PATRIOTIC ZEAL GIVES WAY TO DESIRE FOR GORE

Vatanseverlik Coşkusu, KAN ARZUSUNA YOL AÇIYOR

Türkiye’deki Siyasi Ayaklanma, Hıristiyan Karşıtı Ayaklanmaları Başlatıyor.

15.000 ÖLÜ OLABİLİR

Kuşatılmış Şehirler ve Köyler ve Tehlike Altındaki Amerikan Misyonerleri.

Konstantinopolis, 22 Nisan. Buradan alınan son istihbarata göre Asya Türkiye’sindeki durum açıkça tehdit edici. 10 gün önce Adana’da başlayan ve ifadesini Hıristiyanların katledilmesinde bulan fanatizm dalgasının, genel olarak doğu illerine yayıldığı görülüyor.

10.000’den fazla ölü.

Müslümanlar şerefine düzenlenen şenliklerde fanatik coşku patlamaları sırasında ve 10.000’den fazla Ermeni, başta Adana vilayetinde olmak üzere Suriye’nin kasaba ve köylerinde katledildi. Konstantinopolis, Bir büyükelçilik öldürülenlerin tahminini 15.000 olarak veriyor.

 

Ayaklanmanın Bastırılması Emri.

Hükümet, çetelerin bastırılması ve liderlerine sert davranılması yönünde Adana’ya acil emirler gönderdi. Ermenilere yönelik saldırıların yalnızca gericiler tarafından kışkırtıldığı görülüyor.

Mersin’den dün alınan bir haberde, Adana vilayetinin kuzey kesimindeki Ermeni kasabası Hacın’ın, Müslüman aşiretler tarafından kuşatıldığı belirtiliyor. Ermeniler tarafından kurulan savunmaya hücum etmek için Müslüman aşiretler yeterli sayısal gücü bekliyor. Ermenilerin iyi silahlandığı ve güçlü bir savunma yapacakları bildiriliyor.Ayrıca İngiliz, Fransız ve Alman savaş gemileri Mosina’ya ulaştı.

 

Tarsus’ta sıkıyönetim.

Tarsus’tan gelen mesajla sıkıyönetim ilan edildi ve durum biraz iyiye gidiyor. Halep’te bugün itibarıyla oradaki tüm Amerikalıların durumunun tehlikeli olduğunu bildirdi. Ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Vahşi kabile üyelerinin gelişi nedeniyle büyük bir güvensizlik yaşanıyor. İlçe genel valisine konsolosluk temsilcileri ziyarette bulunarak,  terör altındaki bölgedeki durumun hafifletilmesi yönünde çağrıda bulundular.

 

Sevinç Fanatizme Dönüştü.

Konstantinopolis, 22 Nisan. Bu sabah buraya Türk Ermenistan’ının başlıca kenti Erzurum’dan önemli bir haber geldi. Meşrutiyetin ilanıyla halkın sevinç coşkusu yerini artık Şeri kanunlar ve padişah lehine bir akıma bırakıyor ve bunun Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında çatışmaya yol açmasından korkuluyor.

 

Yardım Başvurusu Yapın.

Fanatizm dalgasının doğu illerine yayıldığı görülüyor. Halep ve Sivas vilayetlerindeki Hıristiyan köyleri Kürtler, Çerkesler, Göçebeler tarafından saldırıya uğradı ve bölge sakinleri kendilerini korumak için Babıali’ye asker göndermesi için yalvarıyor.

(Devamı Altıncı Sayfada.)

 

Kürtler, Çerkesler, Normadlar tarafından saldırıya uğrayan bölge halkı, kendilerini korumak için Babıali’ye asker göndermesi için yalvarıyor.

Beyrut, 22 Nisan. Beş Amerikalı kadın misyoner, Adana vilayetindeki Hacım’da tehlike altında. İçlerinden biri, Bayan Lambert, kıyıya bir mesaj göndererek acil yardım istedi. Kadınlar tamamen yalnız ve savunmasızdır. Hacı’yı çevreleyen köyler alevler içinde ve Hacı’nın kendisi de Göçebe kabileler tarafından kuşatılmış durumda.

Alexandrette’in kuzeydoğusunda ve batısındaki ülkede Hıristiyan karşıtı salgınlardan kaynaklanan durum çok ciddi. Antakya’da katliamlar ve yağma, Birecik’te ise isyanlar yaşandı. Kırıkhan kasabası yağmalandı ve yakıldı.

Tarsus’ta Yüzlerce Ölü.

Tarsus’ta 100 kişi öldü, evler yakıldı. Bugün 5.000 evsiz insan var. Antakyalı birçok yerli papaz, bölge misyoner toplantısına katılmaya giderken öldürüldü.

10.000 Kişinin Öldüğü Söyleniyor.

Konstantinopolis, 22 Nisan. Bugün Asya Türkiye’sinden alınan tavsiyelere göre, Adana ve çevresinde 10.000 Ermeni katledildi.

Savaş Gelecektir.

Konstantinopolis, 22 Nisan. Müslüman dindarlığı ile Batı’nın siyasi fikirleri arasındaki çatışma, Türk halkını iç savaşın eşiğine getirdi. İnanç coşkusu çözülmüştür ve padişahın İttihat ve Terakki Komitesiyle olan ilişkilerinin ayarlanması muhtemelen yalnızca peygamberin kadim öğretilerini aktaranlar ile öğretileri Batı Avrupa’dan teşvik edenler arasındaki silahlı mücadeleyi geciktirecektir.

Kabine, durumu dün dört saat boyunca tartıştı ve bakanların padişah adına aralarında Divan Komutanı Hüsnü Paşa’nın da bulunduğu komitenin askeri üyeleriyle yürüttüğü görüşmelere özel önem verdi.

Sultan Şartlarını Adlandırıyor,

Padişahın öncelikli talebi anayasal hükümdar olarak kalmaktır. Hilafetin tüm manevi güçlerine sahip, hane halkı için bol miktarda harçlıklarla birlikte, aynı zamanda verilmesi zor olmayacak çeşitli küçük garantiler de istiyor. İttihat ve Terakki Komitesi’nin talebi, padişahın hiçbir direnme göstermemesi ve kayıtsız şartsız teslim olmasıdır.

22 Temmuz 2024

İlgili Terimler :

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay