Kasım Bey Cami (Tar. İna. Mim.)

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bulunmaktadır.  XII. y.y’de Savcılar Aşiret Reisi Kasım Bey tarafından yaptırılan cami, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde restore edilmistir. Kasım Bey Cami’nin duvarında dört tane kitabe vardır. Birinci kitabede, 1131 yılında Kasım Bey tarafından yaptırılan Cami’nin 1532 yılında yıkıldığı yazılıdır. İkinci kitabede, Cami’nin 1553 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırıldıgı yazılıdır. Üçüncü kitabede, Cami’nin 1820 yılındaki zelzelede yıkıldığı yazılıdır. Dördüncü kitabede ise, Cami’nin 1912 yılında tekrar yaptırıldığı yazılıdır.

Cami doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen olup mihraba paralel iki sıra halindeki kemerlerle 3 sahına ayrılmıştır. Caminin bugün her sahını doğu-batı yönünde ahşap çıtalı tavanla örtülüdür. Dıştan ise, marsilye kiremit kaplı beşik çatı ile örülüdür. Ahsşap çatı dışa taşkın saçaklıdır. Mihrap, minber ve kemerlerde düzgün kesme taş kullanılmıştır. Beden duvarları sıvalıdır. Kuzeyde, camiden ayrı olan minare kesme taştan yapılmıştır. Dikdörtgen planlı camide yanlarda ikişer gömme, ortada 4 serbest taş sütunların tasıdığı sivri kemerler sahınları oluşturmaktadır. Sütun başlıklarının hepsinin formu ve üzerindeki bezemeler birbirinden farklıdır. Kuzey cephesi hariç camiyi altta ve üstte dikdörtgen mazgal tipi pencereler aydınlatır. Kuzey cephedeki kapı ve pencereler ise yuvarlak kemerli olup lento ve sövelidir. Güneyde yer alan mihrap yarım yuvarlak niş şeklinde olup dışa taşkındır. Sade olan minberde aynalarda birer, korkuluklarda üçer adet içleri boş geometrik bezemeler yer almaktadır. Girişin üstünde balkon şeklinde ahşap mahfel vardır. Cami içerde pencere baslangıçlarına kadar ahşap lambri ile kaplıdır. Üç tarafı açık olan son cemaat yerinin ahşap olan sütunları yakın zamanda demir taşıyıcılarla yenilenmiştir. Kapı kemerinin üzerinde üç sıra kesme taş üzerinde içleri boş bırakılarak oluşturulmuş geometrik bir kompozisyon vardır. Doğuda altta ve üstte üçerden altı adet, güneyde mihrabın iki yanında altta ve üstte ikişerden sekiz adet pencere vardır. Batıda altta iki pencere, bir kapı, üstte üç pencere, kuzeyde ise bir kapı ve kapının batısında iki pencere bulunur. Kuzeydeki iki pencere arasında üzerinde bitkisel bezemelerin olduğu bir, kapı üzerinde ise üç olmak üzere dört adet taş kitabe vardır. Caminin kuzeyinde Kur’an Kursu olarak kullanılan sonradan yapılmış iki katlı bir yapı mevcuttur. Cami ile bu yapı arasında minare ve şadırvan yer alır. Caminin kuzey-batısında tuvaletler vardır. Bahçe ile çevrili caminin etrafı sokaktır.

Kasım Bey Cami

TEKİN, Mehmet, Hatay’da Egitim ve Kültür, Orkide Basımevi, Tarihsiz, Antakya, s.60.)
BİLGİN, Sabahattin, Hatay İli Yayladağı İlçesi’nin Sosyo-Kültürel Yapısı, Yayınlanmamış YL Tezi, Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde, 2006, s. 169-170.)

 

15 Nisan 2024

İlgili Terimler :

İlgili Kategoriler

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay