Ovakent (Coğ. Tar.)

Ovakent Beldesi Antakya-İskenderun karayolunun 22. Kilometresinde kurulmuştur. 1950’li yıllarda Amik ovasında kanallar açılıp kurutulunca bu bölgeler yerleşime açılmıştır.

Kömürçukur köyünde heyelan tehlikesi nedeniyle Kömürçukur köylüleri afetzede ilan edilerek afetzedelerin başka bir yerleşim bölgesine nakledilmesi gündeme gelmiştir. Kömürçukur sakinleri için 1969 yılında yapımına başlanan 271 ev, 1980 yılında Kömürçukur köylülerine teslim edilmiş ve İskan Evleri Mahallesi adı altında Maraş Boğazı köyüne bağlanmıştır. Kömürçukur köylüleri alışkın oldukları yayla köyünden ve yaşamından kopup ovanın üzerindekurulun bu yeni yerleşim yerine iskan etme hususunda isteksiz davranmışlardır. Kömürçukur köylülerinden yaklaşık üçte biri kendileri için yapılan iskan evlerine taşınmıştır, diğer evler ise boş kalmıştır. Bunun üzerine yetkililer tarafından boş olan iskan evlerine 1982 yılının Ağustos ayında Afgan Türklerinden, toplam 759 kişiden oluşan 172 göçmen Özbek aile geçici olarak yerleştirilmiştir. 172 hane olarak gelen Özbek asıllı bu göçmenler geçici olarak Kömürçukur köyünde yaşayan köylüler için yapılmış evlere yerleştirilecek; daha sonra Reyhanlı ilçesine bağlı Konuk köyünde kendileri için yapılacak olan iskan evlerine nakledileceklerdi. Göçmenler tarımla uğraşmadıkları için Reyhanlı İlçesi konuk köyünde kendileri için yapılan evlere gitmek istememişlerdir. Çünkü göçmenler, geçici olarak iskan edildikleri yerde ticaretle uğraşmaya başlamışlardır.

Yetkililer göçmenlerin bu isteklerine olumlu cevap vermiştir. Sonuç olarak göçmenlerin geçici iskan edildikleri bölge genişletilerek göçmenler için yeni iskan evleri yapılmış ve göçmenlerin daimi oturmalarına izin verilmiştir. Daimi konutlar Ovakent içerisinde ve çevresinde boş olan arazilere inşa edilmiştir. Reyhanlı İlçesi Konuk köyünde kendileri için yapılan konutlara da Samsun ve Aydın’dan getirilen aileler yerleştirilmiştir.

Göçmenler için yapılan iskan evleri tip proje ve plan esas alınarak yapılmıştır. Evler seksen metrekaredir. 1988 yılında bitirilen bu evlerin tapuları düşük faizler karşılığında göçmenlere teslim edilmiştir. Bu vesile ile tüm göçmenler tapulu evlere yerleştirilmiştir. Evlerine göçmenlerin geçici olarak yerleştirildiği Kömürçukurlular da boşalan evlere yerleşmiş ve böylece iskan edilen yerin nüfusu daha da artmıştır. Ova üzerinde yapılan iskan evleri idari olarak Maraşboğazı köyüne bağlanarak İskan Evleri Mahallesi adını almıştır.

1993 yılında belde olmak için referandum yapılmıştır. Köydeki çoğunluğu teşkil eden göçmenler, belde olma seçiminde ret yönünde oy kullanınca belde olmak için başvuruda bulunulmamıştır.

1994 yılında muhtarlık seçimini Kömürçukur Türkmenlerinden Abdullah Yalçın kazanmıştır. Köyün yeni muhtarı belde olmak için daha duyarlı davranmış ve 1994 yılında tekrar belde olmak için başvuruda bulunulmuştur. 1995 yılında yapılan referandumda çoğunluk belde olma yolunda evet oyu kullanınca, 1996 yılının Haziran ayındaki mahalli ara seçimlerde Abdullah Yalçın belediye başkanı olmuştur. Yeni yönetim beldenin adını Ovakent Beldesi olarak belirlemiştir.

Verimli bir çöküntü ovası olan Amik ovasında 1950’li yıllardan itibaren bataklıklar kurutulmaya başlanmış daha sonra ova yerleşime açılmıştır. Ovakent Beldesi ülkemizin en verimli ovalarından biri olan Amik ovasında kurulmuştur. Belde 700 dönümlük bir alana sahiptir. Amanos dağlarının etekleri boyunca uzanan ovanın kenarından İskenderun’u Antakya’ya bağlayan E- 5 karayolu yapılmıştır. E–5 karayolu Ovakent Beldesi’nin sınırları içindedir. Belde, Antakya’nın kuzeyinde yer almaktadır. Beldenin kuzey-batısında İskenderun ilçesi, kuzeyinde Kırıkhan İlçesi, doğusunda Reyhanlı İlçesi, batısında Amanos dağları, güney-batısında ise Serinyol Beldesi bulunmaktadır. Ovakent Beldesi, Amanos dağlarının doğusundadır. Ovakentin Kuzey-batısında Maraşboğazı ve Bağlama köyleri, kuzey-doğusunda Cumba köyü, güney-doğusunda Aşağıoba ve Paşa köyleri, güneyinde Arpahan köyü yer almaktadır.

 

Ovakent Beldesinin Yıllara Göre Erkek ve Kadın Nüfusunun Dağılımı

Yıllar Kadın Nüfusu Erkek Nüfusu Toplam Nüfus
Maraş Boğazı Köyü (Göçmenler Gelmeden Önce)  

1980

 

649

 

644

 

1293

Maraşboğazı Köyü 1985 1123 1140 2263
Mücahitler Köyü 1990 1256 1324 2580
Ovakent Beldesi 2000 2728 2685 5413
Ovakent Beldesi 2007 3070 3218 6288

Ovakent Beldesinin Etnik Yapısı

 

A-Göçmenler
1. Parekendeler 2. Kongratlar 3. Tavçılar
a) Ferganacılar a) Kavçınlar a) Ayingerler
b) Eşanlar b) Kavkalar b) Cumaliler
c) Türkmenler c) Tılmehmetler c) Balıkçılar
d) Çağataylar d) Kara Kongrat d) Karacalar
e) Meymenliler e) Ak Kongrat e) Sakavlar
f) Dürmenler f) Karakalpaklar f) Bürkeler
g) Lakaylar g) Cüz g) Çoraklar
h) Moğollar
i) Talkaniler
B- Yerliler
a) Kömürçukurlular

Ovakent/Hatay
ENSAR, Göçmez, Afganistan’dan Gelen Göçmen Özbeklerin Sosyo-Kültürel ve Dini Hayatları Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma (Hatay İli Ovakent Beldesi Örneği)”, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi,  Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, 2008, s. 33-41, 44.

05 Nisan 2024

İlgili Terimler :

İlgili Kategoriler

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay