Amerikalı Misyoner J. Copping’in İskenderun-Halep Arasındaki Yolda Öldürülmesi National Tepublican Gazetesi 12 Mayıs 1862

 

 

Bay Morris’ten Bay Seward’a.

AMERİKA ABD ELÇİLİĞİ, Konstantinopolis, 12 Nisan 1862.

WM. H. SEWARD, Dışişleri Bakanı: Sim: 18 numaralı mesajınızı aldığımı bildirmekten onur duyuyorum.

Geçen 1 Nisan’da Alexandrette (Iskenderoon) ile Halep arasındaki yolda iki rehberiyle birlikte suikaste uğrayan Amerikalı misyoner Bay J. Copping’in öldüğünü üzüntüyle duyuruyorum. Bu misyonerin geçen ağustos ayında zorla sınır dışı edildiği Adana ve Hecin’in fanatik halklarıyla bazı sorunlar yaşadığı göz önüne alındığında, bu kanlı eylemin bir intikam eylemi olması muhtemeldir.

Türk İmparatorluğunun en kanunsuz ve vahşi bölgelerinden biri olan Hecin’in [Haçin, Bugünkü Saimbeyli] yer aldığı sıradağlar, Türk hakimiyetine karşı asırlardır bağımsızlıklarını koruyan şiddetli Ermeni kabilelerinin meskenidir. Onlar Gregoryen inancına mensupturlar ve diğer tüm Hıristiyan mezheplerine karşı bağnaz nefretleriyle dikkat çekicidirler. Bunlar, aralarında çok az yetkiye sahip olan Babıali’nin yalnızca sözde tebaalarıdır. Son yıllarda birçok seyyah bu bölgede hayatını kaybetmiştir ve Babıali’nin kendi otoritesini savunma ve hukuku koruma konusundaki yetersizliği nedeniyle hiçbir Avrupalı Hıristiyan büyük bir kişisel risk almadan oraya gidemez.

Alexandrette’de bulunan Bayan Copping’in cinayet mahalline giderek kocasının cesedini bulduğunu öğrendim. Bu gerçeklerin ötesinde, şu anki yazımda hiçbir ayrıntıya sahip değilim. Yarın Babıali’ye konuyla ilgili uygun terimlerle hitap ettiğimde ve tazminat talep ettiğimde, suikastçıların takip edilip cezalandırılmasını talep ettiğimde trajedinin özgün ve özel bir anlatımını alacağım. Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri’nin Beyrout Konsolosu Bay J. A. Johnson’a konuyu araştırmak ve suçluların yerel yetkililer tarafından tutuklanmasını sağlamak ve onları harekete geçmeye teşvik etmek için Alexandrette’e gitmesi talimatını verdim.

Türk Hükümeti yakın zamanda imparatorluk fermanıyla barut, top ve savaş mühimmatının imparatorluğa ithalini yasakladı. Bireysel kullanım amacıyla barut ve silahlar belirli düzenlemelere tabi olarak ithal edilebilir.

 

İtaatkar hizmetkarınız olmaktan onur duyuyorum.

Bay Morris’ten Bay Seward’a.

 

 

AMERİKA ABD ELÇLİĞİ, Konstantinopolis, 14 Nisan 1862.

Bay Moris’ten Bay Seward’a

Mesajımın iletilmesinden bu yana Rahip J. Coffing’in öldürülmesiyle ilgili başka ayrıntılar da aldım. (bu yazıda Copping’i yanlış yazmışsınız) bunu iletme şerefine sahibim. Bunlar, Halep’teki İngiliz Konsolosunun Konsantinopolis’teki İngiliz Büyükelçisine gönderdiği ve Büyükelçilik Sekreteri Av. Edward Erskine tarafından bana nazikçe sunulan aşağıdaki gönderiden alınmıştır:

İNGİLTERE KONSOLOSLUĞU, HALEP, 29 Mart 1862.

Alexandrette’in birkaç kilometre yakınında çok şok edici bir cinayet işlendi. Çok saygı duyulan bir Amerikan misyoneri olan Rahip Bay Coffing, Adana’dan Halep’e giderken, 25’inci anda,  Türkmen mahallelerinden geçmek zorunda kaldı. Kendisine bir hizmetçi, iki katırcı, bir asker ve kendi grubuna katılan bir hükümet elçisi eşlik ediyordu. Çalıların arkasından aniden onlara bir yaylım ateşi açıldı. Bay Coffing’in yanı sıra hizmetkarı, haberci ağır ve katırcılardan biri de hafif yaralandı. Üç at ve tüm bagajları soyguncular tarafından götürüldü. Bay Coffing Alexandrette’e vardığında öldü; Bay Konsolos Yardımcısı Raby tarafından buraya iletildi; o da olayı kısa sürede duydu ve geceleyin bir grup asker ve bir tahtırevanla birlikte yardım teklif etmek için dışarı çıktı. Mustafa Paşa ve yeğeni Yusuf Bey (eski Alexandrette Valisi) hemen Alexandrette’ye giderek, soyguncuları ortaya çıkarmak için her türlü çabayı gösterecekleri konusunda Raby Bey’e güvence verdiler.

ERSKİNE

Bay Coffing, 26 Mart’ta Amerika Birleşik Devletleri konsolos yardımcısı Bay Levi’nin Alexandrette’deki evinde öldü. Oradaki İngiliz mezarlığına defnedildi. Cenaze törenine tüm konsolosluk yetkilileri ve çok sayıda kent sakini katıldı. Bay Coffing’in evli ancak çocuğu yok.

Bugün Dışişleri Bakanı ile bir görüşme yapacağım ve katillerin yakalanması ve cezalandırılması için mümkün olan her türlü çabanın gösterilmesi konusunda ısrar edeceğim. Yukarıdaki olay bu imparatorluğun içindeki güvensizliğin bir başka örneğidir. Hükümetin gücü başkentin dışında çok az hissediliyor ve yeterli polis korumasının olmayışı ve yerel yöneticilerin aptallıkları nedeniyle iller bu tür trajedilere sık sık sahne oluyor. Hemen her ırk ve dinin Türkiye’yi temsil ettiği ırk ve din düşmanlıkları, Türkiye’de kırgın olan düzenin korunmasını oldukça zorlaştırmaktadır.

İtaatkar hizmetkarınız olmaktan onur duyuyorum, MORRIS.

 

Bay Seroard’dan Bay Morris’e

DEVLET BAKANLIĞI.

WASHINGTON, 9 Mayıs 1862.

Efendim: 12 Nisan 15 ve 14 Nisan 16 tarihli mesajlarınız alınmıştır. Amerikalı misyoner Bay J. Coffing’in Alexandrette’den Halep’e giderken öldürülmesine ilişkin üzücü istihbaratı bize getiriyorlar.

Bu olay Amerika Birleşik Devletleri’nde derin bir üzüntüyle birlikte endişe ve alarma neden olacak ve var olan artan nezaketi ve bu ülkede Hükümete karşı her yerde duyulan güven ve inancı bozma eğiliminde olacaktır.

Suçluları uygun cezaya çarptırmak için mümkün olan en etkili önlemlerin alınmasının önemini Majestelerine baskı yaparken fazla ciddi veya fazla kararlı olamazsınız, zira burada geçici olarak ikamet eden veya seyahat eden vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamanın başka yolu yoktur. Bu ülkedeki bazı dini mezheplerin taraftarlarını ayıran şiddetli zulme karşı onun hakimiyeti garanti altına alınabilir. Beyrut’taki konsolos Bay Johnson’a ve yararlı olabilecek diğer konsoloslara, katilleri ortaya çıkarma çabalarında Türk makamlarına yardım etme konusunda azami gayreti göstermeleri talimatını vereceksiniz.

Onları adalete teslim edin. Ne mutlu ki Sultan’ın karakteri, bu yetkililerin anında ve ciddiyetle faaliyete geçeceğinden şüpheye yer bırakmıyor.

Ben efendim, itaatkar hizmetkarınızım.

WILLIAM H. SEWARD.

E. J. Morris, Konstantinopolis.

 

26 Temmuz 2024

İlgili Terimler :

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay