Antakya Talihsiz Çöküşün Şehri The Cairo Bulletin, 16 Temmuz 1872/The Decadence Of The Unfortinate City, The Cairo Bulletin 16 July 1872

 

ANTAKYA.

TALİHSİZ ŞEHRİN ÇÖKÜŞÜ,

Yakın zamanda yaşanan bir depremle son darbeyi alan bir zamanların güçlü şehri Antakya’nın aşağıdaki taslağı ilgiyle okunacak: Antakya, Suriye’nin bir şehridir.

Bu ülkenin kuzey kısmı, Halep’in 92 mil batısında, Asi Nehri’nin sol kıyısında, ağzının yaklaşık 20 mil yukarısında. Şehir 37 derece kuzey ve 36 derece doğu boylamındadır. Nüfusunun yaklaşık 10.000 olduğu tahmin ediliyor. Şehir yüksekliği 20 ila 70 feet arasında değişen antik bir duvarla çevrili. Bu duvar, çevresi birkaç mil olan engebeli bir zemini çevreliyor ve bu alanın çoğu artık bahçelerle kaplı. Evler çoğunlukla hafif veya kırılgan malzemelerden inşa edilmiştir ve düz çatılar yerine eğimli çatılara sahip olmaları açısından diğer Doğu şehirlerinden büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Yaklaşık bir düzine camisi var, ancak Hıristiyanlar adının ilk kez İsa Mesih’in takipçilerine verildiği ve Pavlus’un pek çok ünlü vaaz verdiği bu eşsiz kasabada şu anda tek bir Hıristiyan kilisesi yok. Doğu tipi hamamlar ve çarşılar çok sayıdadır ve kaba çömlek, pamuklu kumaş ve deri imalathaneleri vardır, ancak ipek kültürü sanayinin başlıca dalıdır. 1850, 1851 ve 1852 yıllarında bölgedeki yıllık ortalama ipek üretimi yaklaşık 10.000.000 drahmiydi. Bu brüt miktarın yıllık ihracatı, başta Fransa olmak üzere yaklaşık 7.000.000 drahmiydi. Diğer ihraç ürünleri ise keçi yünü, sarı yemişler ve tuzlu yılan balıklarıdır. Şehir surları, yıkık su kemerleri, köprüler ve bir kısım kaldırım, antik ihtişamın tek kalıntılarıdır. Antakya, MÖ 301’den önce Selueus Nicator tarafından süslenip isimlendirilmişti ve art arda gelen depremlerden ciddi şekilde zarar görmesine rağmen, M.S. 688’de Sarazenler tarafından ele geçirilene kadar önemini korudu. En parlak dönemindeki antik nüfusunun 400.000 kişi olduğu tahmin ediliyordu. . Chrysostom nüfusu 200.000 olarak hesapladı. Bunların arasında Hıristiyanlar vardı.

 

Antakya, 1.098’den 1.269’a kadar bir Hıristiyan prensliğinin başkentiydi, o zamandan bu yana giderek azaldı. Asi Nehri’nin güney kıyısındaki yaklaşık sekiz mil güneybatıdaki bazı kalıntılar, ünlü antik Daphne korusunun ve Apollon tapınağının görüntüsünü işaret ediyor.

27 Temmuz 2024

İlgili Terimler :

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay