Fransa ve Türkiye İskenderun’un Mülkiyetini Talep Ediyor/France and Turkey Claim Title to Alexandretta. Sugar House Bulletin 19.02.1937/19 Şubat 1937

 

Sugar House Bulletin 19 Şubat 1937

DOĞU’DA YENİ BİR SORUN NOKTASI ORTAYA ÇIKTI

Fransa ve Türkiye İskenderun’un Mülkiyetini Talep Ediyor.

Washington, D. C. Yakın Doğu’nun en yeni sorun noktası, sıtmalı kuzeybatı correr et Suriye’de, hem Fransa hem de Türkiye’nin İskenderun ilçesinin kalıcı mülkiyetini talep ettiği yer, National Geographic Society’nin bir bülteninin konusu.

Bültende, “Suriye’nin Fransız mandası altında kaybolmuş olmasına rağmen, İskenderun sancağı veya ilçesi, Suriye’nin bağımsızlığına yönelik son planlar ön plana çıkana kadar, Dünya Savaşı’ndan sonra Türk Levant’ından oyulmuş bulmacanın parçalarından biridir” denildi.

“Suriye’nin yeni cumhuriyetinin bir parçası olmasına rağmen, Fransız koruması altında, aynı zamanda doğrudan Fransız yönetimi altında özerk bir eyalettir. Ancak Türkiye, sakinlerinin çoğunluğunun Türk olduğunu ve ayrıca bölgenin Türkiye tarafından yalnızca Paris Barış Konferansı’nda şartlı olarak teslim edildiğini belirtmektedir.

İki Önemli Şehir

“Bölgede iki önemli şehir vardır. Biri, Ben Hur’un başarılarının sahnesi olan Antakya, diğeri ise Büyük İskender’in adını taşıyan İskenderun’un liman ve demir yolu terminalidir. Pavlus ve Barnabas’ın yakınlarda vaaz verdiği günlerden bu yana pek değişmeyen Antakya, verimli topraklarının çoğu meyan köküyle dolu, zengin bir tarım bölgesinin ortasında gelişen bir ticaret merkezidir. Modern otoyollar artık Doğu’daki Roma imparatorluğunun bu eski başkentini Halep ve Suriye’nin diğer bölgeleriyle birbirine bağlamaktadır.

 

“Alexandretta, M.S. 4. yüzyıldan kalmadır. Türkçe adı olan İskenderun, Büyük İskender’in Issus’ta Perslere karşı kazandığı zaferi hatırlatır (333 B.C.). Süveyş Kanalı’nın inşasından önce Hindistan ve İran’dan gelen kervan ticaretinin başlıca çıkış noktalarından biriydi. Antakya’dan Amanus sıradağları boyunca kuzeye doğru modern bir motor yolu döşenene kadar, İskenderun’un ticareti büyük ölçüde Anadolu ile, Türkiye’deki Topra-Kale’deki Bağdat demir yoluna bağlanan dar hatlı bir demir yolu aracılığıyla yapılıyordu.

Ünlü Tepe’nin Yakınında.

“Yaklaşık 12.000 nüfuslu, neredeyse hiç turistik cazibe merkezi olmayan, sıkıcı, günlük işlerin yapıldığı bir şehir olduğu için İskenderun sık sık haberlere çıkmaz. Amanus sıradağları tarafından desteklenen bataklık bir ovada inşa edilen şehir, Beyrut’un (Beyrut) kuzeyindeki en iyi demirleme noktasına sahip olmasına rağmen, sağlıksız olduğu bilinmektedir. “İskenderun veya Antakya’dan çok da uzak olmayan bir yerde, yakın zamanda en çok satan “Musa Dağ’ın Kırk Günü”nde anlatılan dramatik Dünya Savaşı kuşatmasının sahnesi olan ünlü Musa Dağı yükselir. Yakınlardaki Anadolu’da, Antakya’nın zevkleri ve kötülükleri ona lanetli gelen Havari Pavlus’un doğum yeri olan Tarsus şehri vardır.

“İskenderun bölgesi, normalde pamuk, tütün, limon ve turunçgiller gibi bol miktarda ürün veren birkaç iyi sulanan vadiye sahiptir. Canlı hayvan, ipek kozası ve tekstil ürünleri de ihraç edilmektedir. Bölgede petrolün yanı sıra krom ve antimon cevheri yatakları da keşfedilmiştir.

“Eskiden Kilikya’dan gelen büyük bir Ermeni mülteci kolonisine ev sahipliği yapan ve hava fırtınalarından korunan İskenderun, insan yapımı çekişmelerden payını almıştır ve daha fazlasını yaşayacağına söz vermektedir.”

27 Temmuz 2024

İlgili Terimler :

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay