Fransa ve Alexandrette/France and Alexandrette, Le Devoir, 7 Ocak 1937/07.01.1937

Fransa ve İskenderun

La Devior 07.01.1937

Paris, 7 (C.P.-Havas) – Fransa, Kemal Atatürk’ün tehditlerine rağmen Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki İskenderun limanına yapacağı darbeyi tolere etmeyecektir. Fransız hükümeti alarma geçecek bir durum olduğuna inanmasa da yine de İskenderun bölgesindeki durumla ilgili olarak Büyük Britanya hükümetiyle temasa geçecekti.

İskenderun eyaleti bağımsızlığını talep ediyor ve artık Fransız mandasını tanımak istemiyor. Başbakan Kemal’in resmi olmayan gazetesi Cumhuiryet, az önce “Türkiye’nin ne pahasına olursa olsun amacına ulaşmaya kararlı olduğunu ve bir savaş çıkması durumunda sorumluluğu Fransa’nın üstleneceğini” duyurdu. Türk kabinesi dün, Başbakan Kemal’in başkanlığında, Türkiye-Suriye sınırına sadece birkaç kilometre uzaklıkta Eski-Çehir’de bir toplantı yaptı. Ayrıca hükümetin Suriye sınırına iki tümeni seferber ettiği belirtiliyor. (Fransızların bu bölgede sadece iki taburu var; ikisi İskenderiye’de ve biri Antakya’da).

Türk propagandası bu bölgenin iki ana merkezi olan İskenderun ve Antakya üzerinde sürekli olarak çalışmaktadır. Türk hükümeti, bu bölgedeki 240.000 kişilik Türk nüfusunun, Fransız mandası sona erdiğinde kurulacak yeni Suriye devletine dahil olma riskiyle karşı karşıya kalmasını istemiyor.

29 Temmuz 2024

İlgili Terimler :

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay