Darb-ı Sak Kalesi (Tar.)
Terbezek ve Trapesac Kalesi olarak da bilinir. Bir diğer Türkçe adı Beyazıt-ı Bestami’dir. Antakya’nın Alaybeyli köyünde, küçük bir kireç taşı çıkıntısının üzerinde yer almaktadır. Kırıkhan merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. 11. yüzyılda Franklar tarafından bir garnizon kalesi olarak inşa edilmiştir. Daha sonra Tapınak Şövalyelerine devredilmiştir. Kale, Antakya’ya giden stratejik yolu ve Belen geçidinin (Suriye Kapıları) korunmasında aktif rol üstlenmiştir.
1171 civarında Kale, Baghras (Bakras) Kalesi ile birlikte, asi bir Ermeni baronu olan Mleh tarafından alındı. 1175’te, Mleh’in ölümünden sonra, Tapınak Şövalyeleri kaleyi geri aldılar. 1188 tarihinde 2 hafta süren ağır bir kuşatmanın ardından, Eyyubi Sultanı Selahaddin tarafından alındı.
1205’te Kilikya Ermenistan Kralı I. Leo, o zamanlar Halep prensinin elinde olan kaleyi ele geçirmeye çalıştı ancak başaramadı. 1237’de Haçlıların Sarazen garnizonunu kaleden çıkarma girişimi de feci bir şekilde başarısız oldu. 1261’den itibaren Ermeniler Trapesac Kalesi’ni (Moğol Hanı Hülagu’nun hediyesi olarak) ellerinde tuttular ancak 1266’da Memlüklere teslim olmak zorunda kaldılar. 1280’de kale Moğollar tarafından yıkıcı bir saldırıya uğradı.
Günümüzde modern köy, orijinal kale arazisinin çoğunu kaplamış durumda. Kalenin hala bazı kalıntıları olmakla birlikte, orijinal düzeninden çok uzaktır. Çıkıntının batı tarafında bir Haçlı su kemeri bulunmaktadır.
BN.