Rıfat Ağa Konağı

Saray Caddesi’nde yer alan ve Antakya Ata Koleji adı altında eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunan yapı, 1902 yılında Kuzey Suriye mebusu olan Bereketzade Rıfat Ağa tarafından yaptırılmıştır. İstanbul sarayları projelerine uygun olarak planlanmış ve İstanbul saraylarındaki tüm özelliklerini taşımak üzere inşa edilmiştir. Bütün dış balkonların ve pencerelerin modeli Osmanlı Saraylarının balkon tipinde ve taş oymadır.
Projesi İstanbul mimarları tarafında hazırlanmış, taş ve yapı ustaları Halep’ten getirtilmiştir. Konak 1909 yılında tamamlanmıştır. Rıfat Ağa 1907 yıllında koleradan ölmüş  konağını görememiştir.

Bina bittikten sonra, Rıfat Ağa’nın ailesi buraya yerleşerek 1920 yılına kadar konağı kullanmışlardır. 1920 yılında bina İskenderun Sancağı yetkililerince mirasçılardan satın alınarak, turizm oteli olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Bina 1939 yılında Hatay’ın Türkiye’ye katılımı ile Antakya belediyesine devredilmiştir.

1957 yılın kadar otel ve lokanta olarak hizmet vermiştir. Aynı yıl binada büyük bir yangın çıkmış bazı yerleri orijinalliğini kaybetmiştir.
1961 yılında onarımı tamamlandıktan sonra dönemin valisi Muammer Ürgen Paşa tarafından Kız Öğretmen Okulu’na tahsis etmiştir. 1965 yılında kız öğretmen okulu kendi binasına taşınmış, Emekli kurmay binbaşı olan, Samet KUŞÇU binayı Antakya belediyesinden kiralamıştır. Antakya Ata Koleji ismiyle eğitim ve öğretim veren okulunu bu binaya taşımıştır. Günümüzde Ata Koleji adıyla faaliyetlerine devam etmektedir.

6 Şubat 2023 depreminde bina hasar almış, bazı kısımları yıkılmıştır.

 

       

 

       

18 Ağustos 2024

İlgili Terimler :

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay