Kuzey Suriye Hükümeti

(el-Devletül Suriyyetül Şimaliyye  الدولة السورية الشمالية) : 1926 yılında Fransa, İskenderun Sancağı’nda İskenderun Hükümeti’ni kurmuş ancak Suriye kanadından gelen tepkiler üzerine bu hükümetin ismini “Kuzey Suriye Hükümeti” olarak değiştirmiştir. Ancak Fransa resmi belgelerde İskenderun Sancağı veya İskenderun Hükümeti ismini kullanmaya devam etmiştir. 1926 yılında Fransa İskenderun Sancağına yeni bir statü kazandırarak Suriye üzerindeki etkinliğini artırmak istemiştir.

Beyrut’taki yüksek komiserliğe bağlı olarak çalışacak yeni hükümetin kendi anayasası, kendi meclisi ve seçilmiş bir başkanı bulunacaktı. Hükümet merkezi olarak İskenderun öngörülmekteydi. Bu hükümetin teşkili amacıyla yapılan seçimler sonucunda, Arapların çoğunlukta olduğu bir meclis oluştu. Başkanlığına da Ahmet Türkmen’in adaylığına karşılık, İskenderun Sancağında Fransız olağanüstü komiserinin delegeliğini yapan H. Duriex’in getirildiği Bağımsız İskenderun hükümeti, gördüğü tepkiler karşısında kısa bir süre sonra ismini, Kuzey Suriye Hükümeti olarak değiştirme kararı aldı.
Anayasaları gereği sancağın bağımsızlığı için yemin etmiş olan Kuzey Suriye Meclisi milletvekilleri bu karardan dört gün sonra, Şam’daki Merkezi Suriye Hükümeti’ne bağlanma kararı aldı.

08 Nisan 2024

İlgili Terimler :

İlgili Kategoriler

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay