Yakto İptidai Mektebine Atanan Ömer Avni Efendi’nin Atama Evrekları

Maarif Umumi Nezareti Celilesi Canib-i Sermayine

Devletlü Efendim Hazretleri

Antakya kazası dahilinde Yakto Karyesi mekteb-i iptidaîsi muallimi Abdülkerim Efendi’nin 27 Şaban 323 (27 Ekim 1905) vuku’u vefatı hasebiyle mezkur muallimliğe nezâret-i celile-i fehmânilerince musaddik[1] ehliyetine murabbie haîz ömer Avni Efendi bil-intihâb 15 Ağustos 323 (28 Ağustos 1907) tarihinde işe mübaşeret etmiştir. Mumâ-ileyhten alınan tercüme-i hâl varakasıyla ehliyetinâme ve tezkire-i Osmaniye sudur-ı musaddikleri ve hüsn-ü hâl ve hareket mazbatası ve evrâk-ı müteferi’-i saîresi leffen takdim-i huzur-ı samî cenâb-ı sedaret penâhileri kılındı. Asâlet-i memuriyetinin tasdikine ve tercüme-i hâlinin tespitine ma-ada-i celiliye-i cenâb-ı asâfîlerinin … buyurulması babında emr ü ferman hazret-i menlehül emrindir.

Fi 24 Şaban 325 (2 Ekim 1907)   Fi 19 Eylül 323 (2 Ekim 1907) Halep Maârif Müdiri Bende Mühür

[1] Musaddik: Bir şeyi doğrdur gerçektir diye tasdik edici, eden.

 

 

MF.MKT. 1041-71-1 (Arka Sayfa)

İptidaiye İdaresine fi 1 Teşrinievvel 323 (14 Ekim 1907)

Antakiyye kazası dahilinde Yakto karyesi mektebi iptidaîsi muâllimi Abdülkerim Efendi’nin 27 Şaban 323 tarihinde vuku’u vefâtına mebni hıdmet-i mezkureye ehliyetnâme … Ömer Avni Efendi bil-intihâb 15 Ağustos 323 (28 Ağustos 1907)  tarihinde işe mübaşeret ettirilerek tercüme-i hâl varâkası leffen takdim kılındığı Halep vilâyeti maârif müdüriyetine iş bu tahriratında arz edilmesine ve mumâ-ileyhin iktidara-yı derece-i kefayede alup yüz seksen guruş maâş tahsisi edildiği evrakının terkiminden anlaşılmasına binâen tasdik-i memuriyeti husûsunun meclis-i emr-i havâlisine menût-ı rey-i ali-i hazret-i nezâret penâhîlerinden ol babda emr ü fermân hazret-i menlehül emrindir.

Fi 10 Teşrinisani  323 (23 Kasım 1907)

İş’ar meclisi ve mekâtib-i iptidaiye idaresinde derkenarına nazaran muallimin vefatına mebni acilen Antakiyye kazası dahilinde Yakto mekteb-i iptidaisi muallimliğine tercüme-i hâl varâkası gönderilen ve ehliyetine … takımında olan Ömer Avni Efendi’ye tahsis yüz seksen guruş maâşıyla tayini meclisçe de tezkir edildiğinden mekatib-i iptidaiye idaresiyle muhasebe ve sicil şubesince muâmele-i muktezanın ifâsına çaker-i keyfiyette ve icra-yı … cevaben emr ü işar buyurulması babında emr ü ferman hazret-i menlehül emrindir.

Fi 7 Zilhicce 1325 (11 Ocak 1908) ve

Fi 29 Kanunıevvel 1323 (11 Ocak 1908)

Muma-ileyh Ömer Avni Efendi’nin memuriyeti tasdik ve idarece muamele-i mükteziyesi ifâ edilmiş olmağla muceb-i karâr-ı itiza… icrası mütezammin evvel emirde iş bu tâhrirat melfufiyle beraber zabit-i muhasebeye tevdi’ …

Fi 14 Kanunısani 323 (27 Ocak 1908)

 

Ber muceb-i … … cenab-ı nezâret penahi ve karar-ı meclis malum muma ileyhin muhasebece de yüz seksen guruş maaşın muâmele-i kaydiyesi ifâ kılınmış olmağla her mah (her ay) tesviye olunacak maaşlarından ali-ül âhval aîdat-ı lazimenin bil-mütevakkif … mahsûsuna irsal ve icra-yı tahsisi … cevaziyen emr ü … zımmında mektubi kalemine verilmek üzere sicil şubesine tevdi’i kılındı.

Fi 30 Kanunısani 323 (12 Şubat 1908)

 

MF.MKT. 1041-71-2

Halep Vilayeti Mâarif Müdüriyetine

19 Eylül 323 (2 Ekim 1907) tarihli ve yüz on yedi numarolu tahrirat-ı valâlarına cevaptır Antakiyye kazası dahilinde Yakto karyesi … iptidaisi muallimi Abdülkerim Efendi’nin vefatına mebni mezkur mualliminbil-intihab 15 Ağustos 1323 (28 Ağustos 1907) tarihide tedrisata mübaşeret edup ledine?? Beyan ve mu’a tefferruat tercüme-i hâl varakası ve ehliyetnamesi irsâl olunan Ömer Avni Efendi’nin iktidara-yı derece-i kifâyede olduğu ve ehliyetnamesi nezaretname dereceye musaddik bulunub yüz seksen guruş maâşla mezkur muallimlikle aldığı evrâk-ı mezburesinin icrâ kılınan terfikatından anlaşılarak olbabda memuriyetinin tasdiki meclisi bit-tansib mucebince muhasebe ile mekâtib-i iptidaiye idare ve sicil âhvâli şubesince memuriyetine kayd u tescil muameletı ifâ ve tercüme-i hal varakası şubeye … derecatı yedi yüz altmış beş numaro ile kayd u hıfz edilmiş olacağına muhalif değilse tahlifinin icrasıyla … aidat-ı malumenin bi-mütevakif mercine irsal babında.

 

 

Ömer Avni Efendi, (6865) muallim.

Esnaftan Sicirli oğlu Hacı Mehmed Ağa’nın oğludur. 1299 senesinde Antakya’nın Ümran Mahallesi’nde dünyaya gelmiş. Antakya’nın Köprübaşı Mekteb-i İbtidaisinde ve badehu rüşdiyesinde tahsil etmiş ise de şehâdetnâme alamamış 1318 senesinde Cami-i Kebir Medresesi’ne kayıt ve müderris Topalzade Ahmed Efendi’nin dersine devam etmiştir. 1319’da Halep Mekteb-i İdadisince imtihanı icra edilerek bir kıta muallimlik ehliyetnâmesini istihsal eylemiştir.

12 Eylül 2024

İlgili Terimler :

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay