Antikhos Soter (Tar.)

Endahyus olarak ta bilinir. Babası, Antakya Kentinin Kurucusu Nikator Selefkos’tur. MÖ 287’de tahta çıkan Antikhos Soter babasının katili ile müttefik olan Penipa hükümdarı üzerine asker sevk ettiyse de mağlup olmuştur. Diğer taraftan da Mısır kralı Soter’in topraklarına göz diktiğinden sefere çıkarak Şam’ı elde etmişti.

Bu dönemdeki önemli olaylardan biri Antioch şehrinin yapımı tamamlanarak başkentin Seleucia Pierra’dan Antioch şehrine taşınmasıdır.

Soter Makedonya Kralı’nın vahşi Gal taifesinin saldırılarına uğramasıyla, bir şeyler elde edebilmek için Selanik’e bir donanma yolladıysa da, o da bozguna uğradı. Bu sırada sevgilisi İstiratoniki ölmüştür. Soter büyük bir üzüntü içerisine düştü. MÖ 270’de komşularının tamamıyla barış yaptı.

MÖ 278’de kabile lideri Leonnorii liderliğindeki Galat grupları, Bithynia’lı I. Nycomed’in müttefiki olarak Küçük Asya kıyılarına geçti. Yarımadanın derinliklerine doğru ilerlediler, yollarına çıkan her şeyi mahvettiler ve soydular. Galatların I. Antiochus ile çarpışması M.Ö. 275 yılında meydana geldi. Bu savaş Filler Savaşı olarak da bilinir. Bu sırada Galatlar Anadolu’ya geçip Suriye topraklarına girince onlara karşı bir ordu gönderdi. Her iki taraf karşılaşarak savaş düzeni aldılar. Galler’in savaş hattı yirmi dört sıradan oluşmaktaydı. Önlerinde zırhlılar bulunup, yanlarda 20.000 süvari ve 300–400 savaşçı olduğu halde buna karşı Soter’in askeri çok az ise de komutanı Teozosyus’anın stratejisiyle savaş kazanılmıştır. Teozosyus düşman ordugâhına ilk önce filleri sevk etmiştir. Düşman arabalarını çeken hayvanlar ve süvari atları ürkerek geri kaçmıştır. Gal’ler geri çekilmek zorunda kalmışlardır. araba ve süvarilerin hayvanlarını ürkütüp kaçmalarını sağlamıştır. Soter’in askerleri bunun üzerine saldırıya geçerek savaşı kazanmışlardır. Bu galibiyetten dolayı Soter adına Antakya’da sikke bastırıp, üzerine fil resmi koydurtmuştur. Savaş, Antiochus’u Asya’nın her yerinde yüceltti. O zamandan beri kendisine “Soter” (Yunanca -kurtarıcı) fahri lakabı verildi. Ancak yenilgiye rağmen Galatlar, Küçük Asya’nın orta kesiminde bir yer edinmeyi başardılar.

Altmışlı yılların ortalarına gelindiğinde Bithynia’nın konumu güçlendi ve bu aynı zamanda Seleukosların Asya’daki küçük toprakları için de bir tehdit oluşturdu.

Makedonya ve Mısır’ın da katıldığı Yunanistan’da başlayan savaş, Antiochus’un Bergama kralı ile savaşa girmesini sağladı. Ancak MÖ 261 civarında Sardeis Savaşı’nda Antiochus’un ordusu yenildi ve kendisi de kısa süre sonra öldü. Muhtemelen Antiochus’un Sardeis’teki yenilgisinden yararlanan Mısırlılar, İyonya’daki birçok şehri ele geçirdiler. Antiochus I Soter’in ölümünden sonra oğlu Antiochus II tahtın varisi oldu. Soter tahtta 18 yıl kalmıştır.

Antioch I Soter’in bastırdığı sikkelerden.

https://about-history.com/antiochus-i-soter-king-of-the-seleucid-empire/ Erişim 01.02.2024
Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Halep Editörler: C. Eroğlu, B. Babuçoğlu, M. Köçer. ORSAM Yayınları, Ankara, Ekim 2012 sf: 72,
– Bahadır Gürhan, Kuruluşundan IV. Yüzyıla Kadar Antakya, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2010, Cilt 7  Sayı 13, s. 353

09 Nisan 2024

İlgili Terimler :

İlgili Kategoriler

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay