Türkiye’ye Yardım Etmenin ve Modernleştirmenin Zor Sorunu/LE DIFFICILE PROBLÈME d’AIDER et de MODERNISER LA TURQUIE, La Patrie, 30 Kasım 1947

Türkiye’ye Yardım Etmenin ve Modernleşmenin Zor Sorunu

ANKARA, Türkiye. – Türkiye’nin üç ana limanı, güney kıyısındaki İskenderun, Ege Denizi’ndeki Smyrna ve Boğaziçi’ndeki İstanbul, ABD’den alınan savaş malzemelerinin ilk önemli gelişi göz önüne alındığında, önümüzdeki altı hafta boyunca her zamankinden daha yoğun olacak. Bu yardımlar Truman’ın 100 milyon dolara varan yardım programı kapsamında yapılacak.

Şu ana kadar Yunanistan’a acil yardım ihtiyacı nedeniyle öncelik hakkı tanınması nedeniyle Türkiye’ye sadece iki sevkiyat ulaştı. Söz konusu kargolar arasında buldozerler, kırıcılar, cevher ayırıcılar vb. Yer alıyordu.

Türk subayları, ülkelerinin kendisini savunması için ihtiyaç duyduğu silahları seçmek üzere ABD’ye gitti. Türk genelkurmay başkanı genç general Salih Omurtak, kendi ordusunu modernize etmek amacıyla bir ay boyunca Amerikan ordusunu inceledi.

General Horace-L. McBride, silahların inişini izlemek ve Türklerin bunları nasıl kullanacaklarını öğrenmek için önümüzdeki Aralık ayında Türkiye’ye gidecek. Silahların indirilmesi ve dağıtılması, silahların çokluğundan ziyade, Türkiye’nin elindeki limanların ve ulaşım araçlarının yetersizliği nedeniyle çözülmesi zor sorunlar teşkil ediyor.

Tamamen askeri açıdan bakıldığında, Türkiye’nin iletişim araçları o kadar ilkel ki, modern bir savaşta pek işe yaramayacaklar.

İstanbul limanının günlük 400 ila 500 ton kapasitesi vardır; Smyrna’nın kapasitesi ise daha da düşüktür. Savaş sırasında bir İngiliz şirketinin modern bir rıhtım inşa ettiği İskenderun’un kapasitesi biraz daha fazla. Üstelik ülke içinde kargo taşıma imkanları da yetersiz. Ayrıca limanlarda depo bulunmamaktadır.

Son Büyük Savaş, Almanların tehdidi, Rusya’nın dayatmaları Türkiye’yi savaş durumunda kalmaya zorladı. 1941’den bu yana 900.000 kişilik bir orduyu sürdürme zorunluluğu, ülke ekonomisini yavaş yavaş baltaladı. Türkler, askerleri işlerine göndermeden ne iletişim sistemlerini modernleştirebilirler, ne de devletin ekonomik isteklerini karşılayabilirler.

Sonuç olarak şu ikilemde sıkışıp kalmış durumdalar: Ya Rusya tehdidinden dolayı orduyu hazır tutacak , ya da modernizasyon için gerekli işgücünü artırmak amacıyla Türk ordusunu kısmi terhise izin verecek.

Gözlemciler, Türkiye’ye yapılacak yardımın öncelikle ekonomisini modernleştirmeye ayrılması gerektiğine inanıyor. Artık Türkler Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’na güveniyor. 400 milyon dolar borç almayı umuyorlar.

Ancak Zonguldak çevresindeki iletişim ve kömür madenlerine yatırım yapmak için iyi nedenler olmasına rağmen bu miktarı elde etmeleri pek mümkün değil. Sonuç olarak Türkler Avrupa İyileşme Programından yardım almayı umuyor ve dünya kapitalistlerini kendi işlerine yatırım yapmaya davet ediyorlar. Maliye Bakanı yakın zamanda gelecekte yabancı şirketlerin ülke dışında kar elde etmesine izin verileceğini duyurdu. Hükümet ayrıca devlet veya devlet kontrolündeki girişimler yerine özel girişimi teşvik etmek için çalışıyor.

 

29 Temmuz 2024

İlgili Terimler :

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay