Defne: (Tar. Coğ.)

Defne şehri Antakya’nın batısında bulunmaktadır. Bu şehir bugün su evi (Beytul Ma) adıyla bilinir ve Asi nehrinin doğu tarafındadır. Defne-i Selevkos adındaki bu şehrin, bazı tarihçilerin iddiasına göre Nikator tarafından bir mesire yeri olarak inşa edilmiştir. Bir diğer görüşte Defne’nin tarihi Antakya’dan daha eski ve burasını inşa edenin de İbidfen adında bir zatolduğudur.

Bazı geç dönem kaynakları ise “Herakleia/Herakleis”ten söz ederek ya Daphne ile özdeşleştirir ya da yakınına yerleştirir. Malalas’a göre Herakles bir yerleşimi kurmuş ve buraya Herakleis adını vermiştir; daha sonra buranın adı Daphne olarak değişmiştir.

Selevkoslar Defne’de güzel sokaklar, tiyatro ve mesire yerleri inşa ettiler. Defne’de halkın tapındığı Apollon’un heykeli vardı. Apollon heykeli yabani serviden yapılmış nadide bir eserdi. Yine Defne’nin yakınlarında ve bahçeler arasında Olumpini oyunhanesi bulunurdu.

Libanius’un yazdığına göre Selevkoslar döneminde Antioch’un Zeus’a adandığı gibi Defne’de Apollo’ya adanmıştı. Selevkos döneminde Defne’de hem Apollo hem de Zeus’un tepesi bulunmaktaydı. Antioch’un yakınında bulunan Defne’de tanrılara kurbanlar adanır ve festivaller düzenlenirdi. III.Antiochus’un M.Ö.189 yılındaki yazıtında Defne’nin Apollo ve Artemis’e adandığı görülmektedir. Antakya, Selevkoslar döneminde Anadolu’daki diğer Antakyalardan Defne’nin yakınında bulunan Antakya olarak ayrılırdı.

Strabon Antakyalıların ve çevre halkın Daphne’de festival düzenlemeye alışkın olduklarından bahseder. Bahsettiği festivaller M.Ö. 197 ve 195 yıllarındaki festivaller olması mümkündür. M.Ö. Theoroi ve Architheroslatdan oluşan bir grup, M.Ö. 197’de düzenlenen bir festivalde aldıkları davet için Theophilos’a şükranlarını sundular.

Livy M.Ö. 195’te Hannibal bölgeye geldiğinde Daphne’de ritüel oyunlar düzenleniyordu.

Bir Atina fermanında “Karal Antiochos’un Daphne’ye kutlayacağı” şenliklerden bahsediliyor.

Defne şehri M.S 526’da meydana gelen depremle tamamen yerle bir olmuştur.

Burası halen iki yüksek tepenin arasında batıya doğru meyilli geniş bir vadidir. Bu vadideki derenin cephesi gayet güzel bir kayalık manzarası vardır ve aralarından saf ve berrak bir su çıkmakta, bu sular birkaç çağlayan oluşturduktan sonra Asi nehrine akmaktadır. 1900 lerin başında Defne’de on kadar değirmen dönmekteydi. Defne’nin o eski haşmetinden bir eser kalmamış, yalnız suyu ve doğal güzelliği insanları çekmektedir.

 

Defne’de daha önce Apollo mabedi olarak kullanılan ve sonra kiliseye çevrilen yapının kalıntıları. 23 Mayıs 1932
http://vrc.princeton.edu/archives/items/show/12551

Defne’de daha önce Apollo mabedi olarak kullanılan ve sonra kiliseye çevrilen yapının kalıntıları. 06 Eylül 1932

http://vrc.princeton.edu/researchphotographs/s/antioch/item/5578

 

Daha önce Apollo mabedi olarak kullanılan daha sonra kilise yapılan Defne’deki kalıntılar. 9 Haziran 1932
http://vrc.princeton.edu/archives/items/show/12886
CHOWEN, Richard H.; The Nature of Hadrian’s Theatron at Daphne, The University of Chicago Press, 1956, sf 275-277.

COHEN, Getzel M.;

(Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Halep Editörler: C. Eroğlu, B. Babuçoğlu, M. Köçer. ORSAM Yayınları, Ankara, Ekim 2012 sf: 113,
Bahadır Gürhan, Kuruluşundan IV. Yüzyıla Kadar Antakya, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2010, Cilt 7  Sayı 13, s. 352.)

08 Nisan 2024

İlgili Terimler :

İlgili Kategoriler

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay