Nikator I. (Selefkos Niktar) (Tar.)

İskender’in Antakya’da hüküm sürmüş komutanı. Makedonya’da bulunan İdesya Şehrindendir. İskender’in ölümünden sonra her bir komutan ayrı ayrı yerlerde bağımsızlıklarını ilan ettiği sırada Selefkos Suriye’yi istila etmiş ve Antakya şehrini babası Endohyos [Antikhos] adna inşa ederek başkent yapmıştır. Libanius’un “Antioch”un kuruluşuyla ilgili naklettiği efsaneye göre; Selefkos I. Nikator, Antigonia’da Zeus adına kurban kestiği sırada büyük bir kartal gelmiş ve et parçasını alarak 8 km. öteye bırakmıştır. Selefkos I. Nikator bunu tanrılardan gelen bir işaret sayarak Antigonia’nın 8 km. uzağına yeni başkent “Antioch” u kurmaya karar vermiştir.

Şehrin yapımı Selefkos I. Nikator döneminde bitirilememiştir. Antioch’un kuruluş yıllarında Selefkos Krallığı’nın yönetim merkezi Seleucia Pierra idi. Selefkos I. Nikator, Antioch’un yerini belirlemiş ve yapımına başlamıştır. Selefkos I. Nikator’un mezarının Seleucia Pierra’da bulunması ve M.Ö. 285 yılına kadar Seleucia Pierra’daki darphanede basılan gümüş paraların Antioch darphanesinde basılan paralardan büyük olması, M.Ö. 285 yılına kadar Selefkos Krallığı’nın başkentinin Seleucia Pierra (Samandağı) olarak kaldığının kanıtlarıdır.

Selefkos giderek Akdeniz ve Karadeniz ile Hint ve Hazar denizi arasındaki topraklar ve bazı Rum eyaletlerinin güney bölgelerini hâkimiyeti altına alarak, Kartal resminin bulunduğu sancağını bağımsızlık alameti haline getirmiştir. Selefkos memleketin imarına önem verdiğinden Fırat nehri üzerinde bir köprü inşa etmiş ve binlerce yüksek bina ile çeşitli yollar yapmıştır. Yaklaşık olarak altmış kadar şehir kurmuştur. Her zaman hasımlarına karşı galip geldiğinden, Rumca “hasmna galip gelen kişi” anlamına gelen Nikator lakabıyla anılmıştır. Oğlu Endahyus (Antiyocus) üvey annesi İstiratoniki’ye âşık olmuş ve bu aşk ile ölüm döşeğine düştüğünden, Arasistranos adlı hekimin tavsiyesine uyarak Selefkos eşini ve Yukarı Asya’yı tac ile beraber oğluna vermiştir. Selefkos ömrünün sonlarında vatanı Makedonya’yı ziyarete gitti. Lismahya şehrinde yapılan bir ayin sırasında Seravnos adındaki bir Mısır prensi tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülmüştür. Bergama valisi Filiptros Selefkos’un arkadaşlarından biri olduğundan, Selefkos’un naşını büyük bir meblağ karşılığı satın alarak, Yunan adetlerine göre ateşte yakmış ve küllerini oğlu Endahyus’a göndermiştir. Endahyus babası adına bir tapınak inşa etmiş, külleri kıymetli bir vazo içerisine koyarak tapınağa yerleştirmiştir. Selefkos Şam bölgesinde yirmi beş yıl tahtta kalmış, Suriye ile Lübnan topraklarında Yunancayı yaymayı başarmıştır. Ölümü MÖ 287’dir.

 

I. Nikator Sikkeleri

 

(Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Halep Editörler: C. Eroğlu, B. Babuçoğlu, M. Köçer. ORSAM Yayınları, Ankara, Ekim 2012 sf: 71, Bahadır Gürhan, Kuruluşundan IV. Yüzyıla Kadar Antakya, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2010, Cilt 7 Sayı 13, s. 351.)

 

(Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Halep Editörler: C. Eroğlu, B. Babuçoğlu, M. Köçer. ORSAM Yayınları, Ankara, Ekim 2012 sf: 71, GÜRHAN, Bahadır, Kuruluşundan IV. Yüzyıla Kadar Antakya”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2010, Cilt 7 Sayı 13, s. 351.)

08 Nisan 2024

İlgili Terimler :

İlgili Kategoriler

Instagram'da Bizi Takip Edebilirsiniz...

Bizimle ilgili tüm haber ve gelişmelerden haberdar olmak için Instagram’da takip edebilirsiniz.
@antakyatarihi.com.tr

İLETİŞİM: 0538 955 2706

MAİL bilgi@antakyatarihi.com.tr

ADRES: Antakya - Hatay